Хората говорят за Исландия сякаш е рай на равноправието. В

...
 Хората говорят за Исландия сякаш е рай на равноправието. В
Коментари Харесай

Разликата в заплащането между мъже и жени: може ли да бъде точно проследена?

 „ Хората приказват за Исландия като че ли е парадайс на равноправието. В един подобен „ парадайс “ не би трябвало да има 21% разлика в заплатите (между мъже и жени) и 40% дами жертви на  всевъзможен тип принуждение, основано на пола им “.

Това са думи на Фрея Стейнгримсдотир – една от организаторките на днешния митинг в Исландия срещу половото неравенство в професионално отношение (и не само).

В стачката, чието мото е „ Това ли наричате тъждество? “, ще се включат десетки хиляди дами и небинарни хора, в това число и премиерката на страната - Катрин Якобсдотир. Тя обществено разгласи, че през днешния ден няма да работи, и че чака същото от останалите дами в кабинета.

Това е първото събитие с сходен мащаб от 1975-а насам, когато 90% от дамите в цялата страна стопират да работят. Действията водят до легализиране на настояванията им – въведен е закон за равно възнаграждение на труда и на двата пола, а през 1980 г. Исландия става първата страна в света, оглавена от жена президент.  

Защо съвсем половин век по-късно събитията се преповтарят, и то в страната, която е на челна позиция за 14-а година поред по полово пълноправие съгласно класацията на Световния стопански конгрес?
Проблеми единствено в „ парадайса “ или в световен мащаб?
За да създадем каквито и да било систематизирания за това дали има неравноправие в паричното заплащане сред мъжете и дамите, се обръщаме към статистиките.

По проблема съществуват два типа данни – „ поправени “ и „ некоригирани “. В Исландия да вземем за пример некоригираните данни сочат, че мъжете изкарват 21% повече от дамите, а поправените - едвам 6% повече.

Уловката в тази ситуация не е написана с дребни букви някъде в края на изследванията, а се крие още в заглавията на статистиките единствено в една единствена наставка – „ не “.

Некоригираните, от време на време наричани и „ неконтролирани “ данни, показват средноаритметични сметки – разликите в проценти сред междинната заплата на двата пола.

Коригираните статистики, въпреки това, се сформират след отчитането на спомагателни фактори, определящи размера на заплащането, като опит, обучение и сегашна работна позиция.
 Това е таблица с некоригирани данни, която сочи, е приблизително в Европейски Съюз мъжете получават 13% повече от дамите. Германия наподобява като да е на дъното в класацията. Но при поправяне на данните, разликата става едвам 6%.
Втората измама, зараждаща при опита за добиване, и следващо съпоставяне на съответните данни, е, че няма обединен модел за вида статистики, провеждащи се в обособените страни. Всичко зависи от регулациите по проблема на обособените страни – в някои се организират единствено поправени, единствено некоригирани, или в по-редки случаи – и двата вида изследвания. Различни са и факторите, по които се прави коригирането.

Повечето страни работят единствено с некоригирани статистики, в това число и България. У нас некоригираните данни от 2021 година сочат, че мъжете икарват 11,8% повече от дамите. 

Именно това води до невъзможността за акуратно и обективно разглеждане на обстановката и в частен, и в международен мащаб.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР